Klargjøring av M101 Felthaubits kanonene

Vi skriver nytt år 2013, og den første store begivenheten i det offisielle salutt-året nærmer seg med stormskritt. M101 Felthaubits-kanonene tilhørende Odderøya Saluttbatteri (underlagt HV-08) har gjennom den hardeste delen av vinterperioden stått i opplag innendørs.

I forbindelse med avslutning av salutt-året 2012 ble kanonene fraktet til Luftforsvarets Skolesenter Kjevik. I en av hangarene gjennomgikk kanonene en omfattende årskontroll med dertilhørende vinter-vedlikehold og konservering. Arbeidet ble utført av ildsjeler ved Odderøya Saluttbatteri.

To av kanonene står enda inne i varmen…

…mens den tredje er trillet ut i kulda og klargjort for transport…

…heldigvis har Bakkeutstyr passende verktøy for å flytte kanonene (vekten er «påklagelig»!)

Nå er det igjen tid for å kjøre kanonene tilbake til sin Standplass, Lazareth Høiden ved Odder-Øen Fæstning, slik at de står klare i god tid til gjennomføringen av salutt i forbindelse med HM Kong Harald sin 76-årsdag som finner sted torsdag 21. februar. Heldigvis er det relativt beskjedne mengder snø som har kommet ned i det siste, og det var derfor enkelt å komme til på Standplassen.

Første kanonen er ankommet Standplass, og har fått bakkekontakt i snøen…

Første kanonen ble utgangspunkt for innretting i side, og mål ble tatt før neste kom på plass…

Det ble relativt sent på kvelden før den tredje og siste kanonen ble kjørt på plass. Det ble til sist foretatt en innretting i front. Grunnet mørket som enda finnes om natta i denne årstiden, og beskjeden belysning på stedet, ble slutt-bildene tatt fredag formiddag i fullt dagslys.

Kanonene er innrettet i front…

…og innrettet i side….

Slik de fremstår på denne flotte fredagen, i soloppgangen, er kanonene endelig KTS!

Christianssand Artillerie Compagnie og Viking Redningstjeneste Kristiansand (Postmester Roger fra CAC er sjåføren i Viking) ønsker Odderøya Saluttbatteri til lykke med Salutt-året 2013!